Tanıma ve Tenfiz Davaları

Yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilmiş kararların Türkiye’de hüküm doğurabilmesi için Türk mahkemeleri nezdinde tanıma tenfiz davasına konu edilmesi gereklidir. Zira yabancı bir ülkede verilen mahkeme kararının etkisinin kural olarak verildiği ülke ile sınırlı olması sebebiyle yabancı mahkemelerce verilmiş hükümler kendiliğinden Türkiye’de geçerli olmamaktadır. Örneğin yabancı mahkemelerin vermiş olduğu boşanma kararı sonucunda Türkiye’de de boşanmış sayılmanız söz konusu olmaz. Bu halde Türkiye’de tanıma/tenfiz davası açılması gerekir.

Özellikle Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi Türk vatandaşlarının bulunduğu ülkelerde bu kişiler yaşadıkları ülkenin mahkemesinden boşanma kararı almaktadır. Bu durumda yurt dışında verilen boşanma ilamlarının Türkiye’de tanıtılmadığı takdirde tarafların Türkiye’de hala evli görünmesi ve dolayısıyla yeniden evlenememesi, tarafların birbirine halen mirasçı olması, malların tasarrufunda problemlerin yaşanması riski doğar. Ayrıca yabancı mahkemece verilmiş boşanma kararının velayet, nafaka, tazminat gibi fer’i hükümlerinin Türkiye’de icra edilebilirlik kazanması amacıyla ilgili kararın Türkiye’de tenfiz edilmesi gerekir. Bu durumda Türkiye’de tenfiz davası açma mecburiyeti vardır.

Eğer yabancı mahkemeler tarafından hüküm altına alınmış çeşitli borç ilişkilerinden doğan bir alacak söz konusu ise bu alacağın tahsil edilebilmesi için kararın Türkiye’de tenfizi gereklidir. Yabancı mahkemeden almış olduğunuz hüküm Türkiye’de tenfiz edilmeden Türkiye’de icra kabiliyeti kazanamayacaktır.

Tanıma Tenfiz Davası için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Yabancı mahkeme tarafından verilen kararın aslı veya tasdikli sureti
  • Kararın kesinleştiğine dair şerh (Kesinleşme şerhi)
  • Yabancı mahkeme kararına ve kesinleşme şerhine verilen Apostil Şerhi
  • Mahkeme kararının, kesinleşme şerhinin ve apostil şerhinin yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş hali
  • Mahkeme kararının, kesinleşme şerhinin ve apostil şerhinin Türkçe çevirilerinin Konsolosluk tarafından tasdik edilmiş hali
  • Pasaport ve Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  • Özel yetkili vekaletname

Boşanma Kararının Verildiği Ülkedeki Dış Temsilciliklerde Bu Kararın Tescili Nasıl Sağlanır?

Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik uyarınca Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen kararların aile kütüğüne tesciline ilişkin başvurular; taraflarca bizzat, kanuni temsilcileri veya vekilleri aracılığıyla yapılır.  Başvuru esnasında tarafların yetkili merci huzurunda birlikte hazır olması zorunlu olmayıp, taraflar başvurularını aynı anda birlikte veya ayrı zamanlarda yapabilir. Ayrı ayrı müracaat edilmesi halinde her iki müracaat arasındaki süre doksan günü geçemez.” “Başvurular, kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklere, yurt içinde ise taraflardan birinin yerleşim yeri il müdürlüğüne; Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Samsun, Siirt, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa ve Van il müdürlüklerinden birine yapılır.”

Her ne kadar boşanma kararının verildiği ülkedeki dış temsilciliklerde tescilinin yapılabilmesine ilgili yönetmelik uyarınca imkan tanınmış olsa da taraflardan birinin o ülkedeki dış temsilciliklere tescil işlemi için müracaat etmemesi veya boşanma kararının velayet, nafaka ve tazminat gibi fer’i hükümleri içermesi halinde Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılması kaçınılmaz olacaktır. İlgili yönetmelik hükümleri ilk bakışta boşanma davaları açısından yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesini gereksiz kılıyor gibi bir anlayışa mahal verse de tarafların dış temsilciliklere müracaat etmemesi ve fer’i hükümlerin gündeme gelmesi halinde boşanma kararının Türkiye’de geçerlilik kazanması adına tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Tanıma tenfiz davalarında tebligat süreçlerini ve mahkemenin verdiği kesin süreleri kaçırmamak adına davanızı avukat ile takip etmek oldukça önemlidir. Türkiye’de bir avukata vekalet verdiğiniz takdirde tanıma tenfiz davasına ilişkin tüm işlemleri vekiliniz sizin adınıza yürütecektir.

Yabancı ülke mahkemelerinden almış olduğunuz kararların Türkiye’de tanıtılması ve tenfiz edilmesi ile ilgili detaylı bilgi almak için bize telefon veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.

© 2020 BKB HUKUK Tüm Hakları Saklıdır.

logo-footer

                

TR